Ugrás a fő tartalomra

1. “Ne féljetek!”

Jézus sokszor szólította meg a tanítványait ezzel a köszöntéssel. Mitől féltek az apostolok? Miért van szükségem bátorságra, ha Krisztust akarom követni?
Mik azok a visszahúzó erők, amelyeket bátran lehet csak leküzdeni? Az ismeretlen mindig félelmetes is egyben; az, amit nem ismerek, bizonytalanságot rejt. A változás, a növekedés – bár az élet velejárója – félelmetes is lehet számomra.
Jézus azért bátorította a követőit, hogy ne féljenek, és azért teszi ezt ma is velem, mert növekedésre hív és tudja, hogy ehhez bátorságra van szükségem.

2. Bátorság félelem idején

Mindannyian félünk a kudarctól, a konfliktustól, a megszégyenüléstől, attól, hogy nevetségessé válunk. Ha kezdeményezek, ha szeretnék valamit elindítani, ha terveim vannak és ahhoz szeretnék másokat is megnyerni, akkor bátorságra van szükségem ahhoz, hogy le tudjam győzni a félelemeimet és határozottan elindulhassak a célom felé. Akkor az ellenállás, amivel találkozni fogok, nem fog eltántorítani, elbizonytalanítani, hanem tudom a változás természetes részeként kezelni.

3. Bátorság a személyes változásra

Miben áll a bátorság? A bátorság nem vakság, nem “félelem-nélküliség”, hanem a félelemmel való szembenézés-, és “belemenés” művészete. A változásra való képesség, hogy egy bizonytalan szakaszon érdemes átmenni azért, hogy utána valami jobb következzen. Ha Jézussal járom az utamat, változni fogok és ez bátorságot igényel, de nem leszek egyedül!

4. A személyes változás hat a közösségre

A közösségi életben a bátorság azt jelenti, hogy látva a valós helyzetet, felmérve a lehetséges veszélyeket és ellenállásokat, mindezen adottságok közepette elkezdek tenni a közösségem fejlődéséért.
Felteszem magamnak a kérdést: “Én mit tehetek a közösségemért?”. Megkeresem azt a területet, feladatot, ahol tudok valamit tenni a saját hatáskörömben, és azt meg is teszem.
Bátorság kell ahhoz, hogy merjek változni, és a saját változásom hatásának kitegyem a közösségemet is, hogy az is változhasson. Jó esetben a bátorságomat növelhetik a közösség tagjaitól érkező megerősítő visszajelzések is, de ami biztosan rajtam múlik, és megerősít a változás érdekében végzett szolgálatomban, az a Lélektől kapott ajándékaim, adományaim felfedezése, tudatosítása.
Hogyan tudom felismerni ezeket? Hogyan tudok másoktól információt kapni arról, hogy ők hogyan látnak engem? Erre alkalmas eszköz az NCD adományos e-tesztje, ahol nemcsak te töltöd ki a tesztet, hanem olyan barátaidat és ismerőseidet is meghívhatod erre, akik szeretnek és ismernek téged. Az eredmény iránytűként szolgálhat számodra, hogy milyen eszközöket kaptál és mi is a feladatod!
Így bátrabban használhatod az Istentől kapott adományaidat saját növekedésedre és a közösség javára. Bátran, a Lélek erejében bízva!

Keresd meg, hogy melyek az ajándékaid, amelyeket a közösség javára kaptál! Kezdd el tudatosan használni őket! Töltsd ki az adományos e-tesztedet!

NCD Hungary: 86 ország keresztény közösségeinek tapasztalatát hozzuk el neked.
Ebben a hónapban a közösség bátorságának megtapasztalásához adunk segítséget.
Te hogy állsz a bátorsággal?