Ugrás a fő tartalomra

1. Isten és szimfonikus zenekar

Mi a különbség egy szólómuzsikus és egy szimfonikus zenekar között? A szólómuzsikus többnyire egyszerre egy hangszeren tud játszani. (Kivéve a zenebohócot, de azért a harmóniák összhangját nem feltétlenül nála keressük.) A szimfonikus zenekar sokféle szólam összhangját képes megteremteni.
Isten csodálatos zeneművet komponált a számunkra. A teljességet – más kifejezéssel: Isten Országát – akarja nekünk adni. Közösségbe pedig azért hív bennünket, hogy ezt jobban megtapasztalhassuk.
Hogyan lehet egy közösség a teljesség eszköze?

2. Hivatás és küldetés a közösségben

Isten számos ajándékot készít nekünk a közösségben. Ajándékoz nekünk egyrészt emberi kapcsolatokat, másrészt belső és külső szolgálati lehetőségeket, harmadrészt pedig megadja a közösséggel együtt megélt istenkapcsolat lehetőségét. Mindezekre meghív bennünket Isten: ez a hivatásunk képlete.
Ezek az ajándékok azonban, amelyeket egy közösség tagjaként megtapasztalhatunk, többek is, mint ajándékok. Ez az a három terület, amelyekben a közösség másoknak is meg tudja mutatni Isten arcát. Vagyis ezeken a területeken küld bennünket Isten mások felé: ez a küldetésünk képlete is.
Az a közösség működik egészségesen, amelyik életében a három terület egyaránt jól működik. Akárcsak a természetben vagy akár az emberi testben: ha az egyik rendszer megborul, az könnyen láncreakciót indít el, és végül a test egészsége is veszélybe kerül.

3. Az egyensúly szerepe

Az a közösség, amely csak a kapcsolatokat ápolja, inkább baráti társaság.
Az a közösség, amely csak szolgálatokat végez, inkább szolgáltatóközpont.
Az a közösség, amely csak az istenkapcsolatot ápolja, inkább imacsoport.
Az a közösség, amely kihagyja életéből az istenkapcsolatot, inkább civil szervezet.
Az a közösség, amely kihagyja életéből a szolgálatokat, inkább egymást támogató, de befelé forduló zárt elitklub.
Az a közösség, amely kihagyja életéből a kapcsolatokat, hiteltelenné válhat mind a szolgálatok, mind az imádság területén és inkább magányos harcosok klubjához hasonlít.
Isten mindegyik közösségnek örül, ez nem kérdés. De mennyivel nagyobb ajándék nekünk és mennyivel nagyobb tanúságtétel kifelé, ha egy közösség képes a három terület egyensúlyára törekedni! A kapcsolatok, a szolgálatok és a hit harmóniája alkot valójában teljességet, az Isten Országát megvalósító közösséget.

4. Úton az egyensúly felé

1. Ha egy közösség felismeri az egyensúly fontosságát, óriásit lépett előre az istenképiség felé.
2. Ha azt is felismeri, hogy a saját életében milyen módon jelenik meg a három nagy terület, tett még egy lépést.
3. Ha rá tud nézni arra, hogy melyik terület milyen hangsúllyal van jelen, elindult a tudatosítás és az egyensúly megteremtésének útján.
4. Ha képes elkezdeni azon is dolgozni, hogy a legkisebb súllyal működő terület nagyobb hangsúlyt kapjon, akkor napról napra egészségesebbé válik.

NCD Hungary: A világ 70.000 keresztény közösségének tapasztalatát hozzuk el neked.
Ebben a hónapban a közösség egészségesebbé válásához adunk segítséget.
A te közösséged hogy áll az egyensúly megteremtésében?